1 százalék + 1 százalék rendelkezése

Az 1990-es évek közepétől minden évben rendelkezhet az adózó állampolgár a személyi jövedelemadó alapja 1+1%-ának szabad felhasználásáról. Az 1+1% felajánlás persze szigorú szabályok és törvények közé van szorítva, bármilyen szervezetnek nem ajánlható fel az ominózus 1+1%. Az adó 1%-os felajánlásokat az adóbevalláshoz hasonlóan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szervezi, felügyeli és koordinálja, így a felajánlott összeget is a NAV juttatja el a fogadó szervezet részére, amennyiben az minden törvényi kritériumnak megfelel.

Az adó 1+1% felajánlása nem elírás, hiszen az adónak van egy első, valamint egy második felajánlható 1%-a. Az első 1%-ot civil szervezeteknek, alapítványoknak, közintézményeknek ajánlhatja fel az adózó. Kis túlzással az adó 1 százalék lista végtelen, de a megannyi civil szervezet között válogathat, böngészhet, amennyiben felkeres egy adó 1% keresőt. Az adó 1%-ot fogadható szervezetek listáját már csak azért is érdemes átfutni a rendelkezés kitöltése előtt, mert amennyiben olyan alapítvány számára ajánlja fel az adózó az 1%-át, amelyik nem jogosult annak fogadására, a NAV nem juttatja el senkinek az összeget.

Az adó második 1%-át a törvényi szabályozás szerinti magyarországi történeti egyházak valamelyikének, vagy pedig egy úgynevezett kiemelt költségvetési előirányzat számára lehet felajánlani. Ebben az esetben is érdemes átnézni az éppen aktuális listát, hiszen könnyen előfordulhat, hogy az az egyház, amelyiknek tavaly, vagy tavalyelőtt ajánlotta fel az adózó az 1%-át, most már nem fogadhatja azt a jogszabályi változások miatt.

Az adó első 1%-áról történő rendelkezés során szükség van a kedvezményezett szervezet nevére, valamint az adószámára, ez nagyon fontos, hiszen egyik, vagy másik hiányában, valamint a rendelkezés helytelen kitöltése esetén a rendelkezés érvényét veszti. Az adó második 1%-áról való rendelkezés során az érintett egyház, vagy kiemelt költségvetési előirányzat nevére, továbbá az úgynevezett technikai számára van szüksége az adózónak, hogy rendelkezni tudjon az adó második 1%-áról.

Fontos: az adó 1+1%-ának felajánlása díjtalan, az adózónak semmilyen plusz költségébe nem kerül!

A bejegyzés kategóriája: Egyéb
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>