A haldiéta segíti a magzati növekedést

A terhességük utolsó fázisában sok halat evő várandós anyukáknál kisebb az esélye, hogy kisméretű babájuk születik. A Bristoli Egyetem kutatói azonban nem találtak bizonyítékot arra, hogy a halban gazdag étrend megnöveli a terhesség időtartamát. Ez azért is fontos, mert az alacsony testsúllyal született kisbabáknál nagyobb az esély arra, hogy szívbetegséggel és diabétesszel születnek.

A kutatásban majdnem 12 ezer nőt vizsgáltak meg. A kutatók azt kérték a kutatás alanyaitól, hogy terhességük 32. hetétől jegyezzék fel, mennyi halat fogyasztottak. Ebből ők kiszámolták a halból bejutott zsírsavat, ugyanis állítólag ezek hasznosak az egészség szempontjából.

Átlagban a nők egyharmad konzervnyi tonhalat esznek meg naponta – számították ki. A halban gazdag étrend pedig segített a terhesség alatt a magzati növekedésben. Minél több halat fogyasztottak a nők, annál kisebb mértékben korlátozódik a magzat növekedése.

Bár ez az összefüggés nem olyan megalapozott, mint más befolyásoló tényezők, mint például a dohányzás, amiket szintén figyelembe kell venni, de még is nagy jelentőségű.

A korlátozott magzati fejlődés minden tizedik nőnél előfordulhat, azonban ha olyan nőket veszünk számításba, akik egyáltalán nem fogyasztanak halat, akkor minden nyolcadik nőnél lehetséges.

Dr. Imogen Rogers, a kutatás egyik vezetője így nyilatkozott: “A születésnél előforduló kis testsúlyúaknál a későbbiekben nagyobb az esély a magas vérnyomás és más problémák kialakulására. Ez a munka is bizonyítja, hogy a halnak fontos szerepe van az emberi étkezésben, és megerősíti azt, hogy a terhes nőknek legalább heti két alkalommal kellene halat enniük. Az olajos hal is ide tartozik.”

Egy élelmezési szervezet azonban azt tanácsolja a terhes nőknek és a leendő anyukáknak, hogy ne egyenek cápát, nyársorrú halat és kardhalat, mert azok elég nagy mennyiségben tartalmaznak higanyt. S közben a tonhal mennyiségét is korlátozni kell.

A bejegyzés kategóriája: Család
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>