Az útdíjtörvény – de mi is ez?

Itt az újabb változás a nyárra, mivel május végén a Parlament elfogadta és megszavazta az  útdíjtörvényt. Ennek megfelelően a tehergépkocsik július 1-től jelentős mértékben többet fognak fizetni az autópályák és főutak használatáért, mint korábban, illetve nem napi, heti, havi jegy lesz váltható számukra, hanem a ténylegesen megtett kilométer és környezetvédelmi besorolás alapján fizetik meg a díjat. Ezt az új útdíjrendszert az Autópálya Kezelő fogja működtetni, illetve magát a rendszert “HU-GO” névre keresztelték el.A Magyar Közlönyben 2013. május 31. 86. számában megjelent részletesen a vonatkozó útdíjrendelet, amelyben felsorolják a fizető útszakaszokat, az útdíj mértékét, bírságok összegét, illetve a mentességeket is. Az útdíj lényege azonban, hogy minden 3,5 tonnánál nagyobb tehergépjármű úthasználat arányos díjat köteles fizetni autópályán és az egyéb utakon a megtett úttal arányosan, azonban a gépjármű kategóriával és a környezetvédelmi besorolással korrigáltan. A jelenlegi útdíjrendelet alapján a személygépjárműveket és autóbuszokat nem érinti a változás, számukra továbbiakban is időalapú útdíjfizetés marad a törvény szerint, az e-matrica rendszer.

Az útdíjtörvény kitér továbbá, hogy az útdíj megfizetését előre megváltott viszonylati jeggyel vagy egy bevallási közreműködő segítségével fizethetik meg az érintettek. A viszonylati jegyet vélhetőleg benzinkutaknál, illetve útdíj automatákból lehet majd megváltani az útdíjköteles szakasz megkezdése előtt, megadva a kezdő és végpontot, illetve az esetleges közbülső állomásokat is. A bevallási közreműködő esetén egy fedélzeti egységes kell elhelyezni a gépjárműben, amely GPS helymeghatározás segítségével folyamatosan nyomon követi a gépjármű mozgását, amelynek megfelelően automatikusan vonják le az útdíj összegét. A bevallási közreműködő ennek megfelelően flotta szolgáltatásban jártas GPS szolgáltató lesz.

További friss információ az Állami Autópálya Zrt. Hu-GO rendszerében érhető el hamarosan.

A bejegyzés kategóriája: Gazdaság
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>