Palya Bea – Egyszálének

Néha csak úgy elmerengünk. A vidék bájos ízei, a szántóföld illata, egy laktató tanyasi vacsora pálinkával kísérve. No meg a bor, igaz ez egy másik nóta (Eleven Hold), de ne is kuszáljuk össze ennyire a szálakat. Szükség van néha arra, hogy közel érezzük magunkat a természethez, s ebben nagyszerű irányadó lehet Palya Bea munkássága.

„Föld megette két kezedet,
bánat törte a szívedet.
Isten áldjon, én megyek már,
hosszú út vár, indulok már.”

Palya Bea – Anyám, anyám

Palya Bea egyetlen hangszere a hangja. Nem kell mögé sem ütős, sem pedig hegedű, önmagában szép és gyönyörködtet. Még technikai torzítás nélkül is működik. Nem indult egyik „tehetségkutatón” sem (nem véletlen az idézőjel) és bulvárlapok címlapján sincs bérelt helye. Akkor mégis hogyan csinálja?

Úgy tűnik, vannak még olyan tehetségek ebben az országban, akik botrányok és műbalhék nélkül is képesek minőségileg kifogástalanul teljesíteni. Bea titka, hogy szeret énekelni. Nem titok, hogy tud is, mégpedig gyönyörűen. Hangszerek nélkül kísért lemeze merész vállalkozás, de korántsem lehetetlen. A megvalósításához elengedhetetlen volt az énekesnő életerős hangja és személyisége. Egyes dalokon sírni, másokon nevetni támad kedvünk. A pajkos szöveget élből váltja egy-egy szerelmes, sirató dal. Az összhatás maga a művésznő: az Egyszálének végighallgatása után Palya Bea ott áll a szobánkban és mosolyog ránk. Fáradt, de a szeme még csillog: látni rajta a zene szeretetét.

A sokoldalú előadó magyar, cigány, bolgár és indiai népzenével foglalkozik leginkább, de kipróbálta már magát a jazz és a vers műfajokban is. Úgy fogalmazott: “Már régóta akartam egy lemezt csinálni, ahol nincs semmi más, csak a hangom, meg ami belül van.”  Az Egyszálének példaértékűre sikeredett, általános- és középiskolákban nyugodtan kiegészíthetné akár az ének-zene órák tananyagát is. A lemezem magyar népdalok és Bea saját alkotásai váltják egymást, mégis szinte egyetlen lélektani egésszé olvadnak össze. Óvva intek mindenkit: az albumot ne a vonaton vagy a buszon hallgassuk. Szánjunk rá egy órát, zárkózzunk be egyedül egy csendes szobába és adjuk át magunkat az élvezetnek. A világ zajait tartogassuk későbbre, engedjük át magunkat Bea hangjának.

„Szépszemű szeretőm, nézd, a tél elmúlt
Nyílik a liliom, illat száll túl a hegyeken
Szépszemű szeretőm, nézd az őz a vízhez lép
Lehajtja fejét, iszik és tovaszökken, elillant rég
Vonj engem temagad után, fussunk már…”

Palya Bea – Szépszemű szeretőm

Néha csak úgy elmerengünk. Hagyjuk, hadd teljen az idő, ne számoljuk a perceket sem. Egy pohár élet e kezünkben, egy cseppnyi archaikus ének a fülünkben. A basszus ráér este nyolc után is.

Palya Bea: Egyszálének

Számlista:

1. Hallgatóim
2. Elment a madárka
3. Szép szemű szeretőm
4. Szépen veri az eső a virágot
5. Az ördög meg a vén dög
6. Lábam alá hosszú utat
7. Csillagtalan setét éjjel
8. Anyám, anyám, édesanyám
9. Az elérhetetlen férfi
10. Mindenkinek kurv’anyja
11. Macskatangó
12. Szülésdal
13. Az én piros vérem
14. Rózsa
15. Úgy elmegyek rózsám
16. Szól a kakas már
17. Megmondók
18. Tata nótája

A bejegyzés kategóriája: Kultúra
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>